Zeilen op de Waddenzee met Zeilschip Ontmoeting

Ontmoeting Zeilreizen
Zeilen Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Zeilvakanties Waddenzee

Aanloop route West-Terschelling

De slenk is de meest gangbare aanlooproute die altijd bevaarbaar is. Het is een druk bevaren geul waar veel veerboten doorheen varen. De snelboten van Doeksen knallen er ook op volle snelheid door heen. Als het in het hoog seizoen erg druk is met jachten en grote traditionele schepen, sta je soms met kromme tenen in je schoenen te kijken hoe dat allemaal goed moet gaan.

Zeekaart aanloop route West-Terschelling

Let op de kaartjes op deze pagina zijn bedoelt als voorbeeld en niet geschikt voor navigatie doeleinden!


Schuitengat

Een alternatieve route loopt via het Schuitengat. Het Zuider Schuitengat is de laatste jaren sterk verzand. De geul SGZ-B t/m K naar de VL-4 is opgenomen (per 8 juni 2015). Er is inmiddels een Noordelijk Schuitengat ontstaan met een diepte van 2.70 m bij NAP. Het Schuitengat is inmiddels voorzien van een officiele betonning inplaats van de gele betonning. De zwart gele cardinaal bij de ingang op het kaartje hieronder is een groene ton.

Detail Schuitengat
Bekijk ook het artikel "Hoop Op Heropening Schuitengat"

Slenk Door Varen

De Slenk is een nauwe bochtige vaargeul met stijle randen. Kom je iets te ver buiten de geul omdat je bijvoorbeeld moet uitwijken voor een veerboot dan zit je al snel aan de grond. Dus ook hier geld als je niet zo goed bekent bent blijf dan liever strak in het betonde vaarwater.

Stranden Op De Groote Plaat

Bij de ingang van de Slenk vanaf Terschelling wordt het hoekje van Schuitengat naar Slenk vaak afgestoken. Doe dit niet al te voortvarend, ook niet over de vloed. Er staat een behoorlijk sterke stoom die je de bank op kan drukken. Deze zandbank wordt alleen maar hoger hoe verder je er op gezet word. Op eigen kracht ontsnappen is bijna niet mogelijk. Bovendien maken de eerder genoemde snelveren maar ook de gewone veerboten vastlopen op deze plek een ware nachtmerrie. De branding loop dan namelijk over de bank je jij zit er middenin!

Stranden Op De Jacobsruggen

Aan de zuidzijde heb je een vergelijkbare situatie. Wie met eb uit Harlingen is vertrokken, krijgt de stroom tegen al je in de Meep komt. Ben je bijna bij het Slenkje aangekomen dan is de verleiding groot het hoekje af te steken. Ook hier weer maak je goeie kans op het zand te verdagen door stroomverzet. Dus mocht je het willen avonturen let goed op de dieptemeter en houd eventueel de motor standby.