Zeilen op de Waddenzee met Zeilschip Ontmoeting

Ontmoeting Zeilreizen
Zeilen Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Zeilvakanties Waddenzee

Terschelling wapen

Terschelling

Terschelling vlag

West-Terschelling

West-Terschelling met z'n markante baken, de vuurtoren Brandaris

Genoemd naar de middeleeuws avonturier Sinte Brandaan. De monnik die meende hel en hemel per schip te kunnen bereiken. Misschien heeft hij ook een kerk gevestigd op Terschelling.

De brandaris is een van de oudste vuurtorens van Nederland. Hij verving eind zeventiende eeuw het vuurbaken op de Sinte Brandaan kerk. Deze kerk stortte in zee omdat het Oosterom de oevers van het dorp wegspoelde.

Om te voorkomen dat het hele dorp in zee zou verdwijnen, is een strekdam aangelegd. Deze dam bestaat nog steeds en vormt een kom die Dellewal wordt genoemd.

In de zeventiende eeuw was West Terschelling een belangrijke plaats. Hier werden de schepen van de VOC bevoorraad voor een lange reis. Het dorp heeft dit ook moeten bezuren. In 1665 werden dorp en handelsvloot door de Engelsen in brand gestoken.

brandaris west terschelling

De Legende Van Het Strieper Wief

Een mooi verhaal van de Terschellingers over de inval van de Engelse is de legende van het Strieper Wief. Het verhaal gaat zo dat de Engelse toen ze West-Terschelling in brand hadden gestoken verder het eiland op gingen op zoek naar buit en plunderingen. Bij Striep kwamen ze een oud besje tegen.

Ze vroegen haar naar het aantal mannen op het eiland. Het antwoord van het Strieper wief was: "Ze staan er met honderden, maar ze liggen er met duizenden!" De vrouw wees hierbij met haar stok naar het kerkhof in de verte. De Engelse die in de nevelen verderop de grafstenen voor een leger aanzagen schrokken zich het apenzuur en gingen er als een haas vandoor.

Het Strieperwief had Terschelling gered.

De Noordsvaarder

Noordsvaarder is de naam van het westelijke deel van het waddeneiland Terschelling

De Noordsvaarder was een grote zandplaat, die van Terschelling werd gescheiden door het Westerboomgat. De zandplaat schoof steeds op naar het oosten en verzandde midden 19e eeuw het Westerboomgat. Het kwam daardoor vast te zitten aan Terschelling. Het 650 ha grote gebied is een waardevol natuurgebied met weelderige vegetaties, vochtige valleien, duinmeertjes, stuivende duinen en uitgestrekte zandplaten. De Noordsvaarder is een Staatsnatuurmonument sinds 1924.

Flora en Founa op Terschelling

Er komt een van de belangrijkste populaties van de Groenknolorchis in Nederland voor. Andere zeldzame plantensoorten zijn Moeraswespenorchis, Parnassia, Knopbies en Vleeskleurige orchis. Voorkomende broedvogels zijn Kluut, Strandplevier, Bontbekplevier, Wulp, Bruine kiekendief en Blauwe kiekendief.

Strandpavilioen Walvis

Aan de rand van het dorp aan het Groene Strand ligt het strandpaviljoen De Walvis. Dit is een sfeervol ingericht cafe met een beschut terras. Vanaf de Walvis heb je een magnefiek uitzicht op Waddenzee, het Groene Strand en de Noordsvaarder. Het uitzicht is werkelijk onovertroffen in Nederland. Er zijn maar weinig dingen perfect in deze wereld maar deze strandpaviljoen komt erg dicht in de buurt. Een ideale lokatie om na een flinke wandeling of een dag zeilen nog even lekker te gaan zitten. Geniet van een drankje, het uitzicht en de voorbij varende zeilschepen.
Kijk hier om een zeilreis naar Terschelling te maken