Zeilen op de Waddenzee met zeilschip Ontmoeting

Ontmoeting Zeilreizen
Zeilen Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Zeilvakanties Waddenzee

Rederij Vooruit
Aangesloten bij
Rederij Vooruit

Zeehonden Waddenzee

"Zeehonden Zijn In Grote Aantallen Te Zien Op de Waddenzee"

Waddenzee en zeehonden worden steevast met elkaar geassociŰerd, en terecht want er zijn er erg veel

Met laag water zijn er plekken op de Waddenzee waar heel veel zeehonden liggen. Zeehonden hebben een voorkeur voor stijle zandbanken. Zo kunnen ze bij dreigend gevaar snel terug het water in.

De steile banken zijn de plaatsen waar je gegarandeerd zeehonden zal aantreffen met laag water. Gunstig voor ons is dat je er redelijk dicht langs kan varen als je ze goed wil zien.

Erecode Wadvaarders

Zeehond zijn een beschermde diersoort

Om de beestjes niet te verstoren is het gepast om er niet te dicht langs te varen. Vooral niet met blaffende honden, joelende mensen, luide muziek etc.. Er is een erecode voor Wadvaarders waar mensen met respect voor hun omgeving zich aan houden.

Lenie met t'zeehondenhart

Dankzij Lenie t┤Hart gaat het erg goed met de zeehonden. Het is welliswaar niet wetenschappelijk aangetoond. Als je zeehonden zoekt kan je ze bij het Westgat Ameland met honderden op de bank zien lummelen en luieren. Verder is de hele omgeving van Ameland vergeven van de zeehonden.

Ga niet op een zeehond liggen

Dit kan ook nog wel eens tot problemen leiden als je per ongeluk in de buurt van een zeehonden kolonie gaat droogvallen. Benader ze niet, blijf liefst aan boord. Nog niet eens zo zeer vanwege de zeehonden als wel de BOA┤s die onherroepelijk gaan overvallen en dat heeft zijn prijs.

Zeehonden versus honden

Er zijn schattige filmpjes op You Tube te vinden over de ontmoeting tussen honden en zeehonden. Ze hebben het blijkbaar leuk en zijn nieuwschierig naar elkaar.

Er zijn ook gevallen bekend dat honden zijn doodgebeten door zeehonden. In het water heeft een hond geen schijn van kans tegen een ge´rriteerde zeehond. De zeehond heeft een bijzonder sterk gebit. Het lijkt eerder op dat van een beer dan een hond als je de schedel bekijkt.

Soms vind je er een en ze zijn inddrukwekkend. Het zijn dan ook de grootste wilde roofdieren van ons kikkerland.

Vermijd het contact tussen honden en zeehonden liever, hoe leuk het ook kan lijken.

Hartveroverende zeehonden

Als je ze ziet zijn het schattige animerende dieren die iedereen vertederen met hun grote levendige bruine ogen. Ze vertonen een opmerkelijke nieuwsgierigheid. Heel vaak duiken er zeehonden op in de buurt van een zeilschip alsof ze even komen kijken wat er langs komt.

De Ontmoeting werd eens omringd door zeehonden toen ik de kop tegen een bank had gezet. Mijn passagiers kwamen met opkomend water terug en de boot was omringd door nieuwschierige zeehonden. Die mensen moesten door het water tussen die wilde beesten door.

Ik vond het niks maar er was niks aan de hand. Ze eten toch liever een haring dan een bil. Wat mij betreft hebben ze geen ongelijk.

Ze zijn erg lief maar je moet geen bedreiding voor ze zijn. Als ze jou opzoeken, komen ze kennis maken. De naam zeehonden is toepasselijk want ze lijken echt sterk op honden. Uiterlijk maar ook qua karakter.

"Leuke boeken over zeehonden vind je via de links hieronder"zeehond waddenzee ZEEHOND
ZEEHOND
ZEEHOND
zeehonden

De zeehonden van Ecomare Texel

Behalven in de Waddenzee zijn de zeehonden met zeker te zien in Ecomare op Texel. Ecomare is een natuurpark gewijdt aan natuur van Texel en de Waddenzee. Het zeehonden bassin en het voeren zijn er natuurlijk de grote attractie. Dat is niet het enige, er is ook een geweldig aquarium met interessante waddenbewoners. Poonen bijvoorbeeld vliegen als libelles over de bodem van het aquarium. Ze hebben vleugels en pootjes maar het zijn duidelijk vissen. Dat moet je gezien hebben. Zien is niet geloven!

Zeilen op de Waddenzee en de Waddeneilanden beleven
ZEEHOND ZEEHONDEN