Zeilen op de Waddenzee met Zeilschip Ontmoeting

Ontmoeting Zeilreizen
Zeilen Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Zeilvakanties Waddenzee

Een vulkaan onder de Waddenzee

Tsunamie bedreigt noord Nederland

Het zou maar zo de kop van een krantenartikel kunnen zijn. Een VULKAAN onder de WADDENZEE, het klinkt verontrustend maar de kans dat noord Nederland getroffen word door een tsunamie van kokend heet water is heel erg klein. Desalniettemin bevind er zich onder de WADDENZEE werkelijk een heuse VULKAAN.

Speurtocht naar gas levert vulkaan op.

In de jaren zestig kreeg de FRANSE OLIEMAATSCHAPPIJ ELF PETROLAND een boorvergunning om in het VLIELAND BEKKEN naar OLIE of GAS te zoeken.
Nadat daar magnetisch en zwaartekracht onderzoek was uitgevoerd, toonde een seismische verkenning aan dat bij de ZUIDWAL een 'structureel hoog' aanwezig is.
Uit geologisch onderzoek bleek dat een begraven VULKAAN uit de JURA met een herkenbare ringkrater (caldera) waarvan de flanken met vulkanische as bedekt zijn. Deze ZUIDWAL VULKAAN had een zeer uitgesproken topografische expressie en deelde het VLIELAND BEKKEN in twee helften. Zo stond het bekken ten noorden van de VULKAAN in verbinding met de open zee, terwijl in het zuidelijke deel van het bekken de zee niet kon doordringen vanwege de vulkanische barrière. De WADDENZEE is in vergelijking met dit verhaal bij wijze van spreke twee seconden geleden ontstaan.
Uit radiometrische ouderdom bepalingen, verricht aan het vulkanische gesteente, weten we dat de VULKAAN ongeveer 152 miljoen jaar oud is. De VULKAAN ligt op ongeveer twee kilometer diepte en was vroeger om en nabij een kilometer hoog. Dus voor wie het altijd al eens heeft willen doen, DANSEN OP DE VULKAAN, op de WADDENZEE is het zonder probleem gewoon mogelijk.

Landschap IN De Jura Met Dino En Zuidwalvulkaan

Als je nou vroeger van Harlingen naar Vlieland keek dan zag je ongeveer dit

Geologische Kaart Met Zuidwalvulkaan