Zeilen naar de Waddeneilanden

Ontmoeting Zeilreizen
Zeilen Op De Waddenzee

Govert van Veenendaal

Zeilvakanties naar de Waddeneilanden

Friese vlag
telefoon0610331565 site search by freefind
brandaris
Vuurtoren de "Brandaris"
West-Terschelling
Rederij Vooruit
Aangesloten bij
Rederij Vooruit

Vaargebied Waddenzee, IJsselmeer, Friese Binnenwateren

Met de stad Harlingen als vaste ligplaats maakt de Ontmoeting vooral zeilreizen naar de Waddeneilanden

Het Noordelijk IJsselmeer grenst aan de Waddenzee op ongeveer tien kilometer van Harlingen. Het is dus goed mogelijk om ook gekombineerde zeilreizen te maken naar de Waddeneilanden en bestemmingen op het IJsselmeer.

Als je niet zo'n zeebonk bent maar varen wel leuk vindt, is een tochtje zeilen langs de Friese meren en kanalen misschien iets voor je. Van Harlingen over Leeuwarden en Dokkum naar het prachtige Lauwersmeer gebied bijvoorbeeld. Deze afgedamde binnenzee heeft mooie natuur en fijne eilandjes om te overnachten met een schip. Vanaf het Lauwersmeer is het maar een klein stukje zeilen naar Schiermonnikoog.

De Waddenzee

zonsondergang Waddenzee

De Waddenzee is het meest uitgestrekte natuurgebied van Europa

Deze natte wildernis strekt zich uit van Texel tot in het noorden van Denemarken. Half land half zee, de Waddenzee bestaat dankzij de beschutting van de Waddeneilanden. Er is een hele trits aan Waddeneilanden, ieder met een eigen karakter en atmosfeer.

De Waddenzee is een binnenzee met sterke getijdebeweging. Krachtige zeestromen met enorme hoeveelheden water spoelen twee maal per dag de Waddenzee in en uit. In Harlingen is het verschil tussen hoog en laag water twee meter. Bij laag water komt tachtig procent van de Waddenzee droog te liggen.

Klik hier om de zeekaart te bekijken

Geulen met zeestromen, wantijen en ondieptes.

De Waddeneilanden Terschelling en Vlieland zijn altijd bereikbaar via diepe geulen. Onder de Waddeneilanden liggen de zogenaamde wantijen. Dit zijn plaatsen waar twee zeestromen uit tegengestelde richting samen komen.

De zeestromen om de eilanden veroorzaken hier ondieptes. Deze ondieptes kunnen alleen overgestoken worden als de waterstand hoog genoeg is. De haven van Schiermonnikoog is een droogvallende haven. Schiermonnikoog kan hierdoor alleen rond hoog water worden bereikt. Navigeren op de Waddenzee is om deze redenen dus sterk afhankelijk van de getijdenbeweging.

Volg ons op

Facebook Twitter you tube flickr